Birkman Metodu İlgi Alanları (1)- İKNA

En son yazımda mesleği, çalıştığı ortamın şartları ve/veya yöneticilerinin iletişim ve yönetim stillerini kendisine uygun olmayan insanların özellikle Pazartesi günleri kalp krizi geçirme oranlarının yüksekliğinden ve bu konuda yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarından bahsetmiştim.

Şimdi sırada ihtiyaçlarınız, ilgi alanlarınız ve ideal çalışma ortamınız doğrultusunda sağlığınızı ve kalbinizi korumak adına nasıl bir meslek dalında, sektörde veya çalışma ortamında yer almanız gerektiğine bakacağız. Yazının bu ilk serisinde Birkmanca konuşursak YEŞİL meslekleri, İlgi Alanlarını ve diğer Birkman renkleri ile karışımlarına değineceğim.

Birkman Metodu raporlarında iki farklı tipte YEŞİL kategori vardır. Biri İlgi Alanları içindeki Sosyal Servis ve İkna skorlarını temsil eder, diğeri de Yaşam Stili Haritasında yer alan İLETİŞİMCİLERİ temsil eder.

Yaşam Stili Haritasına bu yazımda girmeyeceğim çünkü, o alan tamamen davranışsal yönleri, nelerden hoşlandığımızı, hoşlandığımız şeye nasıl davranarak ulaştığımızı ve güçlü yanlarımızı ortaya koyabilmemiz için gereken ortamın şartlarını anlatır. Yaşam Stili Haritası başlıklı yazımdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

İlgi Alanları arasındaki İKNA ve SOSYAL SERVİS skorları ise mesleki ve yaşamsal İlgi Alanlarımızı anlatır. İlgi Alanları, skorun yüksekliğine göre aynı zamanda bir İHTİYAÇ olarak görülebilir.

İKNA skoru yüksek (85+) olanlar diğerlerini sözel yollarla motive ederek yeni fikirleri, aksiyon planlarını, bakış açılarını değerlendirmelerini ve/veya kabul ederek uygulamaya başlamalarını sağlamaktan hoşlanırlar. Aynı zamanda bir ürünü veya hizmeti satmayı, yeni fikir, düşünce veya bakış açılarını öğreterek, tartışarak, uzlaşma tekniklerini kullanarak kabul ettirmeyi severler. Hukuk, siyaset, satış, tiyatro, eğitim ve gelişim, müşteri hizmetleri bu ilgi alanı yüksek kişilerin mutlaka değerlendirmesi gereken alanlar içindedir.

İKNA skoru yüksek kişiler konuşmayı, konuşarak çözüm üretmeyi veya problemleri çözmeyi severler, yüksek sesle düşünür ve bazen de karşı tarafın zaten çok ikna olduğunu görmeden konuşmaya devam ederler. Tartışarak uzlaşmaktan ve fikirlerinin kabul edildiğini görmekten hoşlanırlar.

Düşük skorlar ise satış ve bilinen uzlaşma taktiklerine direnç gösterirler, yüksek skorlu kişileri fazla heyecanlı ve güvensiz olarak algılayabilirler, Sunum ve sözel verilerden etkilenmezler, sayısal verilere veya somut yaşantılara ihtiyaç duyarlar.

Kurumlar açısından denge çok önemlidir. Eğer kurumun çoğunluğu yüksek skorlara sahipse herkes kendi fikrini satmak istediği ve buna işin kendisinden daha fazla odaklandığının farkında olmadığı için operasyonel taraf ilerleyemez. Eğer kurumun çoğunluğu düşük skorlara sahipse de sınırlı iletişim kurulması nedeniyle yanlış anlaşılmalar ve çatışmalar performansın önünde büyük bir engel yaratır. Dengeli dağılım olan kurumlarda ise, eğer bireyler farklılaştıkları bu alanı, nedenlerini ve birbirlerinin ihtiyaçlarını doğru algılarlarsa potansiyel çatışma ve yanlış anlaşılmaları gidererek hem kendileri hem de kurum için potansiyeli performansa çevirebilirler.

Gelelim meslek seçimine, İKNA skoru yüksek olan öğrenciler veya kariyerinde yeni arayışlar içinde olanlar öncelikle hukuk, siyaset, tiyatro, eğitim ve gelişim, müşteri hizmetleri ve satış gibi alanları değerlendirmelidir. Liderlik ve yöneticilik pozisyonları ile değişim ve gelişim yöntemi gerektiren pozisyonlar yüksek skorlar için uygun rolleri beraberinde getirecektir.

Eğer hem İkna hem de SOSYAL SERVİS skorunuz beraberce yüksekse ve öğrenciyseniz psikoloji, eğitim bilimleri, siyaset ve hukuk bölümlerine yönelmenizde fayda vardır. Eğer bu yönde Birkman skorlarına sahipseniz ve öğrencilik yılları geride kaldıysa koçluk, eğitim, kişisel gelişim, danışmanlık veya politikaya yönelebilir, veya kurumsal hayatta bu İlgi Alanlarınızı yöneticilik, değişim yönetimi, organizasyonel gelişim alanlarında değerlendirebileceğiniz pozisyonlara yönelebilirsiniz.

Eğer ikna ile beraber İDARİ İŞLER skorunuz beraberce yüksekse bölüm seçerken mutlaka ekonomi ve finans alanlarını da değerlendirmeye almasınız, çünkü ileride finansal departmanlarda yönetici olma ihtimaliniz yüksek. Eğer Birkman raporlarınız bu skorlara sahip olduğunuzu gösteriyor ve yeni bir kariyer planı arayışı içindeyseniz ve finans geçmişiniz yoksa proje yönetimi fırsatlarını değerlendirmeniz faydalı olabilir. 

Eğer İkna skorlarınızla beraber EDEBİYAT skorunuz da yüksekse bölüm seçerken dil, edebiyat, gazetecilik ve eğitim bilimleri alanlarını değerlendirmenizde yarar vardır. Eğer Birkman raporlarınız bu iki skorunda olduğunu gösteriyor ve kariyerinize yeni bir yön vermek istiyorsanız blog, makale ve/veya köşe yazısı yazmayı, içerik üretmeyi veya editörlük alanlarını deneyebilirsiniz.

Eğer İkna skorunuzla beraber DIŞ MEKAN AKTİVİTESİ skorunuz yüksekse sonrasında satış veya turizme yönelebileceğiniz bir bölüm seçmenizde fayda vardır. Eğer Birkman raporlarınız bu iki skorun yüksek olduğunu gösteriyor ve bir kariyer ayrımındaysanız turist rehberliğini ve satış pozisyonlarını değerlendirmeye almanızda fayda olabilir.

Eğer İkna skorunuzla beraber MÜZİKAL veya ARTİSTİK skorlarınız yüksekse prodüksiyon, görsel tasarım, grafik tasarım, reklamcılık alanlarına yönelik bölümleri değerlendirmenizde fayda vardır. Birkman raporlarınız bu skorlarınızın yüksek olduğunu gösteriyor ve yeni bir kariyer yolu belirlemek isteyindeyseniz tasarım, müzik, prodüksiyon alanlarını değerlendirmeniz faydalı olabilir. Artistik ve yaratıcı yönünüzü şimdiki mesleğinizde kullanamıyorsanız eğer, hobileriniz arasında yer almasından keyif duyabilirsiniz. Bu şekilde stresinizi de daha kolay yönettiğinizi fark edebilirsiniz.

Bir dahaki yazımda Sosyal Servis İlgi Alanını, diğer alanlarla olan beraberliğini, bölüm seçimindeki etkilerini ve kariyeriniz açısından bu bilgilerden nasıl yararlanabileceğinizi değerlendireceğim.

Eğer bölüm seçmek, kariyer planı yapmak veya kariyerinizi değiştirmek yönünde bir arayış içindeyseniz Birkman Metodu raporlarınız daha fazla zaman kaybetmeden, kendiniz adına en sağlıklı yolu çizmenizde yardımcı olacaktır. Sizin Birkman İlgi Alanı skorlarınız ne diyor? Hangi alanlarda başarılı ve mutlu olacağınızı gösteriyor? Stresinizi nasıl daha doğru yönetebilirsiniz? Kurumunuzdaki çalışanların İlgi Alanları nasıl çatışmalara yol açıyor yada çözüm yolları nedir?

No Comments

Post A Comment