Kültür mü? Algı mı? Deneyim mi?

Glassdoor tarafından yapılan araştırmada insanların %77’sinin bir işi kabul etmeden önce kurumun kültürünü değerlendirdiğini, %56’sının kurum kültürünün ücretten daha önemli olduğunu düşündüğünü ve %73’ünün yazılı değerleri ile günlük uygulamaların tutarsız olduğu kurumlara başvurmadığını ortaya çıkarmıştır.

2022’de Birkman International tarafından yapılan araştırmada da kurumların ilk 3 önceliğinin Liderlik Gelişimi, Çevik ve Uyarlanabilir Kültür, İşe Alım stratejileri olduğunu ortaya koyuyor.

İşe alım ve liderlik zaten aslında kurumun kültürünün parçası iken, diğer önceliğe baktığımızda ise kültürün kendisini görüyoruz. Kültürün sadece yazılı değerler ve kâğıt üzerindeki ilişki sistemi olmadığını da zaten artık hepimiz biliyoruz veya çoktan deneyimledik.

Glassdoor’un araştırmasına dönersek, işi kabul etmeden veya başvurmadan önce kurumun kültürünü araştırmak ve değerlendirmek dediğimizde aklınıza ne geliyor?

Çok uzağa gitmenize veya karmaşık yollar denemenize gerek yok! İş arayanların çoğu o kurumda çalışmış, çalışan, koçluk veya danışmanlık yapmış “bir tanıdığına” soruyor. Aldığı cevap da o kişi için o kurumun KÜLTÜRÜ oluyor. İnternette yaptığı araştırmada çalışan bağlılığı, çalışan markası, liderlik gibi alanlara yaptığı yatırımları, marka gücünü arttıracak başarılarını, değerlerini nasıl yaşattığını boy boy anlatan kurumu deneyimlemiş “tanıdığı” ona:

“Valla ben hiç mutlu değildim, tazminatımı yakmamak için dayanayım dedim ama ona bile katlanamadım. Gittiğim yer daha mı iyi, henüz bilmiyorum ama başka yerler varsa öncelik verebileceğin onları dene derim”

VEYA

“Ben nereye kaçsam diye bakıyorum, bil ona göre gel. Annemden babamdan böyle azar yemedim ben. Yönetici adı altında vasıfsız vasıfsız tiplere tahammül edebileceksen buyur gel.”

Diyebilir.

Bu Psikolojik Güvenlik olmayan, çalışan deneyimine yeterli yatırım yapılmayan, yapılan yatırımların ihtiyacı karşılamadığı, değerleri ile değerlerin uygulanışının tutarsız olduğu, liderlerin ve yöneticilerin yapılan yatırımların karşılığını vermediği veya gene ihtiyaca yönelik yatırım yapılmadığının göstergesidir. Kısacası İnsan Kapitali Yönetimi stratejilerinde eksikler, hatalar olduğu anlamına gelir. Sonucunda ekonomi kötü diyorlar, insanlar işsiz diyorlar ama biz aylardır bir pozisyona düzgün insan bulamıyoruz diye yakınmalar başlıyor.

YA DA

“Aaa bak hiç aklıma gelmemişti, sen özgeçmişini bana da yolla ben de ileteyim içerden bizden gelen referanslara öncelik veriyorlar, belki bir yardımı olur. İnan xxxxden sonra burası sana cennet gibi gelir, inşallah olur ya.”

Diyebilir.

Bu da AMAÇ, NETLİK ve bunların bir sonucu olarak PSİKOLOJİK GÜVENLİK olan bir kültürün varlığını gösterir.

Kurum Kültürü, kurum yazılı değerlerinin, yönetim sistem ve ilişkilerinin çalışanlarca nasıl deneyimlendiğine ve ALGILANDIĞINA verilen isimdir. TUTARSIZLIK ise kurum kültürünü bir anda sarabilecek en ölümcül virüstür.

Kendinize sorun siz nasıl bir kurum kültüründesiniz? Çalışanlar arkadaşlarına kurumu, çalışma şartlarını nasıl anlatıyor? Siz nasıl anlatıyorsunuz?

İçinizden veya çalışma arkadaşınıza “aman sus, ses çıkartma, başına iş alma” diyor musunuz?

Psikolojik Güvenlik yaratmak ve sürdürebilir kılmak için İnsan Kapitali Yönetimi stratejilerinizdeki tutarsızlıkları, motivasyonel ihtiyaçları, kurumsal uygulamaların çalışan deneyimine yansımalarını organizasyonel davranış bilimleri ve Birkman Metodu ile analiz ederek dönüşümü başlatmak için [email protected] adresinden randevu talep edebilirsiniz. Birkman Türkçe Akademi Liderlik Okulu ‘nu inceleyebilir ve Birkman Türkçe Akademi Kurumsal üyeliği için formu doldurabilirsiniz.

No Comments

Post A Comment