05 Nis BIRKMAN YAŞAM STİLİ HARİTASI
Birkman Yaşam Stili Haritası, daha önce bahsettiğim Davranış Bileşenlerinin bir özeti gibi değerlendirilebilir. Özellikle algı filtrelerimizin genel özelliklerine dair bilgi sağlar ve Duygusal Zeka yetkinliklerinden Öz Farkındalık, Öz Yönetim, Sosyal Farkındalık ve İlişki Yönetimi becerilerimizi geliştirmemize destek sağlar. Kullanım alanı çok geniş bir rapor olduğu için Yaşam Stili Haritası’nı da ilk Türkçeleştirdiğim raporlar arasına almıştım.
Birkman Metodu Yasam Stili Haritası raporu bireysel koçluk ve danışmanlıklarda kullanıldığı gibi, grup çalışmalarında da özellikle ilişki yönetimi, çatışma yönetimi ve oryantasyon alanlarında kullanılıyor. Gruptaki kişilerin birbirlerini hangi algı filtrelerinin arkasından gördüğünün analizini sunarak birbirlerini nasıl algıladıklarını fark etmelerini sağlıyor. Potansiyel çatışma alanlarını, hem kendilerinin hem de birbirlerinin güçlü yanlarını, ihtiyaçlarını, stres davranışlarını anlamalarına ve farklılaştıkları noktaları bir engel olmaktan çıkartıp bir avantaj olarak kullanmalarına destek sağlıyor.
Yeni bir iş ortamına girdiğinizi ve alışma sürecinde olduğunuzu düşünün. Kimseyi tanımıyor, nasıl yaklaşacağınızı bilmiyorsunuz ve onların ortak dillerine de hâkim değilsiniz. İşte YSH bu alışma sürecinde ortak dili hemen öğrenmenizi, kime nasıl yaklaştığınızda nasıl bir sonuç alacağınızı, eğer karşınızdakiler stres altındaysa fark etmenizi ve sizi strese sokacak davranışları da onların daha siz gelmeden bilmesini sağlıyor.
Harita bize bireylerin ve grupların İlgi Alanlarını (nelerden hoşlandıklarını), Genel Davranışlarını (güçlü, verimli ve öğrenilmiş davranışlarını), İhtiyaçlarını (motivasyonel ve ilişkisel beklentilerini) ve Stres Davranışlarını (ihtiyaçları karşılanmadığında ortaya çıkan verimsiz sonuçlar doğurabilecek davranışlarını) gösteriyor.
Diğer yöntemlerin aksine Birkman Metodu YSH sizi tek bir renk ile tanımlamıyor. İlgi Alanı, Genel ve Stres Davranışı, İhtiyaçlar ile ilgili sembolleriniz haritada farklı renk karelerinde yer alabilir. Buda davranışlarımızın ve beklentilerimizin birbirinden farklı olmasından kaynaklanır. Bir danışanım arkadaşlarına sürprizler yapmaktan, onları eğlendirmekten ve şaşırtmaktan çok hoşlanmasına rağmen kendisine sürpriz yapılmasından son derece rahatsız oluyordu. İnsanlar kendisi bu şekilde davrandığı için beklentilerinin de bu yönde olduğuna inanıyordu. Oysaki bizler her zaman beklediğimiz gibi davranmıyoruz, bu sebeple de gözlemlenebilen davranışlarımız, gözlemlenemeyen ihtiyaçlarımızı tanımlamıyor.
Danışanımın İlgi Alanı Yeşil karede ve Kırmızı kareye çok yakındı, Genel Davranışı Kırmızı karede ve Yeşil kareye çok yakındı, ancak İhtiyaç ve Stres Davranışları Sarı karenin en uzak köşesindeydi. Tabii bu Değişim ve Özgürlük Davranış Bileşenleri skorları ile de birleştiğinde neden kendisine yapılan sürprizlerden çok rahatsız olduğu ortaya çıkıyordu.
Yaptığımız grup çalışmasında iş yerindeki arkadaşları duruma inanamadılar. Nişanlısına anlattığında ise kadın çok şaşırmış ve düğünden önce kendi raporlarını da görmek istediğini söylemiş. Bana raporlarının evliliklerine nasıl yansıdığına dair bir mail atmışlardı. Onu da izinlerini alarak ilerleyen günlerde paylaşmayı düşünüyorum.
Başka bir takım çalışmasında ise hiç unutmadığım bir an yaşamıştım. Ekibe Sarı karenin İhtiyaçlarını anlatırken bir kişi bir anda yüksek sesle “şimdi anlıyorum bana neden bu kadar soğuk davrandığını, aslında sen kendine göre bana soğuk davranmıyorsun, ben senin bana soğuk davrandığını düşünüyorum çünkü ben Yeşilim ve sen Sarısın” diyerek kocaman bir kahkaha patlattı. Kadıncağız da “yok ben aslında seni çok seviyorum, ancak telefonda konuşmayı ve iş yaparken sürekli bölünmeyi sevmiyorum, sana da bunu anlatmanın yolunu bulamıyordum” dedi ve birbirlerine sarıldılar. Eğitim sonrasında aralarında anlaşmışlar, mesai saatleri içinde ara verirken mesaj yoluyla haberleşerek konuşmaya karar vermişler. Mesaja eğer cevap gelmiyorsa, diğer taraf o anda ara veremeyecek ve yaptığı işi bölemeyecek olduğunu anlatmış olacak.
Siz de beraber vakit geçirdiğiniz iş arkadaşlarınız ile ortak bir dil geliştirmek, stresten ve yanlış anlaşılmalardan uzak bir çalışma ortamına sahip olmak istemez misiniz?
No Comments